maanantai 22. huhtikuuta 2013

Intia - Ihana vai Inhottava?

Lupasin yhteenvedon Intiasta, joten kirjoitan sen nyt pahasti myöhässä (siirrän sen myöhemmin oikealle paikalle blogissa).
Intian melskettä raiteilta kuvattuna

Ehkä muutaman viikon pohdinta Intia fiilisten osalta teki ihan hyvää. Trekillä ja täällä Kathmandussa monet reissaajat ovat kysyneet minulta mitä mieltä olen Intiasta. Joudun vastaamaan aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin Intiassa viime aikoina käyneet reppureissaajat:

Olen iloinen että kävin siellä, ja matka oli tekemisen arvoinen, mutta en ole menossa takaisin pitkään aikaan.

Vastaus tuntuu olevan aivan identtinen kaikkien Intiassa matkailleiden kesken. Lähestyipä aihetta miten tahansa joutuu aina tosiasioiden eteen:  Intia on tungetteleva, köyhä, likainen ja vastenmielinen. Sen rikas kulttuuriperintö, mielenkiintoinen nykypäivä ja monet upeat nähtävyydet eivät yksinkertaisesti pysty hyvittämän tämänhetkisen Intian todellisuutta.

Elämää Agrassa

Yöjunassa Agrasta Allahabadiin juttelimme pitkään muiden Intiassa reppureissaneiden turistien kanssa ja keskutelumme ydin voitaisiin tiivistää muutamaan lauseeseen. ”Incredible India”, jolla maa itseään mainostaa on totisesti totta. Intia on uskomaton; mutta lähinnä negatiivisia mietteitä herättävällä tavlla. Kaikki varmaankin tietävät ihmisiä (tai ainakin ihmistyypin), jotka ovat ”rakastuneet intiaan”, eli palaavat tähän mystiseen maahan aina uudestaan päästäkseen osaksi henkisyyttä, ihmeellistä kulttuuria tai aitoa Intialaista ilmapiiriä. Australialaisen Markin sanoja lainatakseni joudun kuitenkin toteamaan kyseisistä new genre hipeistä ja wannabe maailmanmatkaajista;  ”What the fuck, haven’t these people ever travelled anywhere else?”, eli vapaasti suomennettuna: eivätkö nämä ihmiset ole käyneet muualla? Uskallan hyvin rajoittuneen kokemukseni myötä väittää että Aasia on täynnä paljon mukavampia , helpompia ja palkitsevampia maita matkustella. Väitän, että jos jotkut näistä aina uudestaan Goalle palaavista itsensäetsijöistä kävisivät edes kerran jollain muulla rannalla, he päätyisivät vaihtamaan matkakohdettaan pysyvästi. Intia ei myöskään enää ole se mystinen ja menneen säilyttänyt maa, jota monet lähtevät etsimään. Teknologia ja kulttuurimurros ovat länsimaalaistamassa Intiaa, aidosti hengellistä ja koskematonta Intiaa tuntuu olevan vaikea paikallistaa ja menneiden aikojen reppureissumekat ovat kadonneet massaturismin jalkoihin.

Yksi hiljaisempia hetkiä Delhin metrossa

Vain monipuolisuus jää Intian vahvuudeksi, saman maan sisään on ahdettu valtava määrä eriäviä kultuureja, uskontoja, kieliä ja etnisiä ryhmiä. Niinpä Intiassa varmasti voisi viettää vuosia ja silti aina törmätä uuteen ja ihmeelliseen. Intia on väenpaljoudessaan, suuruudessaan ja ominaislaatuisuudessaan jotain mitä ei voi ulkopuoliselle kuvailla. Toivottavasti olen voinut blogissa antaa edes henkäyksen siitä katuelämän sekamelskasta ja käsittämättömästä laajuudesta, joita Intia kaikin puolin edustaa. On ollut suuri ilo päästä todistamaan Intialaista elämää niin ahdistavassa Mumbaissa, omalaatuisella Goalla, rauhallisessa etelässä kuin hengellisessä pohjoisessakin. Intiaa ei voi kertoa, se pitää kokea.

Varanasi

PS: Samaan aikaan kun annan ymmärtää (ja voimme uutisita lukea) että Intia on erikoinen ja vaikeasti lähestyttävä, tulisi meidän muistaa, että tällä hetkellä tässä valtavassa maassa asuu 1,2 miljardia ihmistä ja se tulee lähivuosikymmeninä ohittamaan Kiinan maailman väkirikkaimpana maana. Tämä eriskummallinen 3. maailman maa (kyllä, kokemani perusteella Intia on yhä kehitysmaa) on myös ydinasevalta ja sen asevoimat ovat lukumäärältään yksi maailman suurimmista. Intia tulee olemaan yksi tulevaisuuden talousvetureista, jonka rinnalla Suomi kaikessa kuvittelevassamme kunniassa on täysin mitätön kärpänen.  Toivokaamme siis että Intia löytää raiteensa, sillä se tulee olemaan tulevaisuuden suurvalta.  Ehkä meidän länsimaalaisten siis tulisi opetella ymmärtämään Intiaa eikä päinvastoin.


Add caption



2 kommenttia:

  1. Hyvä Matias. Goalla viime talven työn merkeissä viettäneenä uskallan myös väittää, että useat palaavat Goalle aivan muista syistä kuin sinä kirjoituksessasi kerrot. Lähes kaikki länsimaalaiset talviaan Goalla viettävät keneen tutustuin nimen omaan ovat matkustaneet sinunkin suosimissasi matkahoteissasi, mutta silti valitsivat aina vaan palata Goalle. Goalla asuu talvisin hyvin paljon länsimaalaisia. Tämän varmasti tiedätkin? Parin viikon Goan matkan perusteella ei ehkä kannata vetää mitään johtopäätöksiä ihmisistä keihin et ilmeisesti ole siellä ollessasi edes törmännyt. Koska ihmisiä on erilaisia, on myös erilaisia tarpeita ja mielenkiinnonkohteita, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Törmään jatkuvasti argumenttiin siitä että minun ei pitäisi muodostaa mielipidettä paikasta X syystä tai toisesta. Tämä olisi äärimmäisen tylsä matkablogi, mikäli en muodostaisi mielipiteitä yhdestäkään paikasta, jossa en ole viettänyt puolta vuotta. Tai ehkä 3kk, 3viikkoa? Tämä blogi on nimenomaan minun tuntemuksiani ja näkemyksiäni virailemistani paikoista ei ylin totuus tai matkaopas.

      Goalla asuu varmasti upeita ihmisiä ja mukavia länkkäreitä. Mutta minun (ja ainakin Markin) mielestäni ne, jotka palaavat Goalle (tai muihin turistikohteisiin) päästäkseen ”osaksi henkisyyttä, ihmeellistä kulttuuria tai aitoa Intialaista ilmapiiriä.”, ovat väärässä paikassa.

      Goalla puoli vuotta asuneena ymmärrät varmaan paikan eron muuhun Intiaan. Moni tapaamani Intiaan viehtynyt matkaaja tai siellä pidempään asunut ei pidä Goaa edes osana Intiaa. Kaikkea hyvää ystävillesi Goan lämmössä!

      Poista