perjantai 28. maaliskuuta 2014

Hobbiton


Huolimatta järjettömästä 110 NZ dollarin hinnasta päätin käydä läheisessä Hobbitonissa, joka on jo noussut jonkinlaiseen kulttimaineeseen Uudessa-Seelannissa reissaavien keskuudessa. Kun Sir Peter Jackson päätti kuvata Sormusten Herra Trilogian täällä synnyinseuduillaan Uuden-Seelannin pohjoissaarella, hän tuskin arvasi millaisen palveluksen oli maalleen tekemässä.  Sormusten saattuen tehdessä matkaansa läpi uskomattomien maisemien tuli monelle mieleen päästä paikan päälle katsomaan samoja paikkoja, minkä johdosta Uuden-Seelannin turismi peräti tuplautui 2000-luvun alulla. Olen alkujani jonkunmoinen Tolkien fani ja kun trilogiakin vielä heijasti ihan onnistuneesti kirjan henkeä niin onhan se kiva käydä katsomassa kuvauspaikkoja (vaikkakin uuden Desolation of Smaug-elokuvan katsominen lentokoneessa Tongalta Uuteen-Seelantiin lähinnä itketti).

Hobbitton, eli kulissi Tolkienin Konnulle, oli paitsi ensimmäisen LOTR elokuvan ja ensimmäisen Hobitti-elokuvan pääkuvauspaikkoja, myös Jacksonin tukikohta Uuden-Seelannin kuvausoperaatiolle. Paikka Tolkienin (englannin maaseudusta innoituksensa saanut) kuvailemalle puolituisten kotimaalle löydettiin alkujaan ilmakuvauksilla, minkä jälkeen tuotantoyhtiö teki paikallisen lammasfarmarin kanssa sopimuksen maiden käyttämisestä elokuvien kuvauksessa. Valintaan vaikutti paitsi kuvankaunis kumpuileva maasto, myös nykyaikaisten rakennusten puuttuminen alueelta. Vähäiset ilmakuvia häirinneet vajat naamioitiin puiksi ja kukkulat kaivettiin täyteen erikokoisia ”hobitinkoloja” (erikokoisia, koska osan piti näyttää pieniltä täysipituisten näyttelijöiden rinnalla). Lammasfarmarin jäädessä vaille töitä maatilan muututtua elokuvastudioksi Jakson ehdotti tälle sopimusta; Jackson perheineen muutti asumaan maanviljelijän taloon ja tämä puolestaan lähti perheineen vuodeksi kiertämään Uutta-Seelantia matkailuautolla, ja tietysti artistin piikkiin.
Kännykkäni tykkää ylivalottaa kuvia


Elokuva kuvauspaikkoja

Olin tullut jo kertaalleen ohi Hobbitonista ja naureskelin hieman Rotoruasta lähtevän kierroksen ylistyksille ”upeista maisemista matkalla”. Ovathan maisemat upeita, mutta eivät kyllä eroa yhtään siitä jatkuvasta maalaismaisemasta jota näkee kaikkialla pohjoissaarella (Jos ei siis ole lentänyt Rotoruaan niin on kyllä jo nähnyt enemmän kuin tarpeeksi näitä upeita maisemia). Yllätyin kuitenkin positiivisesti bussikuskin juonnosta, sillä en ole juuri ollut missään turistikierroksilla. Miehellä tuntui olevan kiitettävä tuntemus elokuvista ja kuvauspaikosta, minkä lisäksi hän kertoi myös paljon Uuden-Seelannin luonnosta ja paikallisesta elämästä. Hobbitonissa meidät ohjattiin suoraan matkamuistomyymälään, mikä tuntui hieman oudolta kun yleensä tuota tavaraa yritetään tuputtaa vasta lopussa. Onneksi pysähdys oli verrattaen lyhyt ja kaikki myynnissä ollut LOTR tavarakin hieman nauratti. Bussiin palattuani tosin hieman harmitti etten ostanut yhtään Briin olutta, jota moni muu turisti hörppi häpeilemättä bussissa.

Turistikauppa, jossa myydään olutta ei voi olla täysin paha.

Pian siirryimme itse kuvauspaikalle, missä bussikuskimme vaihtui paikalliseen oppaaseen. Itseäni hieman ärsytti miehen valmiiksi kirjoitetut vitsit jne, mutta suurin osa porukasta tuntui niistä nauttivan; ehkä en vain ole vielä päässyt ihan sisään tähän turistikierroshommaan. Onneksi juttujen välissä kuitenkin tuli myös paljon pientä trivia tietoa elokuvista, mikä hieman hyvitti muuten aika kalseaa kierrosta (Itseäni harmitti tietysti että kaikki trivia oli elokuvasta ja näyttelijöistä, eikä esim. kirjan ja elokuvan yhteyksistä, mutta on tietysti ymmärrettävä että paikka on nimenomaan se ELOKUVAN kontu.) Kierros oli todella tarkkaan kellotettu, sillä paikalle saapuu isoja turistiryhmiä kuin liukuhihnalla. ”5min ja eteenpäin”-meininki tuntui ärsyttävän monia, mutta itselleni kyllä riitti paikan näkeminen ja muutaman valokuvan ottaminen. Osa selvästi muisti elokuvan kohtaukset paremmin ja halusi poseerata milloin minkäkin penkin tai kurpitsan kanssa. Toki muistin suunnilleen mitä elokuvassa näkyy, mutta itseasiassa yllätyin kun myöhemmin illalla katsoin 1. elokuvan alun ja kaikki paikat matchasivat valokuviini 100%.

Lammen takana hääpari, jota valokuvattiin. Lienevätkö ensi-treffit olleet elokuvissa?

no admittance, except on party business
Paikka rakennettiin ensimmäisiä elokuvia varten vain väliaikaisista materiaaleista, eikä kukaan varmaan osannut odottaa että pian paikalle alkaisi saapua faneja tutkimaan lahoavia lavasteita. Kun Peter Jackson sitten päätti tehdä uuden eeppoksen Tolkienin ensimmäisestä (satu)kirjasta, niin paikka rakennettiin alusta alkaen uudestaan, tällä kertaa pysyvistä materiaaleista tulevaa turistibisnestä silmälläpitäen. Lienee lammasfarmarikin iloinen päätöksestään antaa maansa örkkien ja hobittien käyttöön. Ehdottomasti hauskin yksityiskohta oli Bilbon kotikolon päällä kasvava tammi. Kyseistä puuta kuvaillaan kirjassa melko tarkasti ja Jackson arvasi, että mikäli kukkulalla ei elokuvissa näy kyseistä puuta niin kirjan fanit saavat heti aiheen mihin tarttua. Kuvausryhmä siis etsi läheisestä metsästä kuvausta vastaavan tammen, joka kaadettiin ja kuljetettiin kukkulan päälle. Kuolleeseen puunrunkoon liimattiin taiwanilaisia tekolehtiä ja nyt tämä tekopuu loistaa vihreänä läpi vuodenaikojen (tosin lehdet piti kuulemma yksitellen spray-maalata uusia elokuvia varten).

Kierros oli loppupeleissä melko lyhyt johtuen tarkasta aikataulutuksesta. Kävellessämme pois lavaste-konnusta olin oikeastaan vähän pettynyt; kierros oli kyllä hyvä, mutta tuntuu aika naurettavalta maksaa 110 dollaria n. 45min kävelykierroksesta. Paikan suunnittelija on kuitenkin selkeästi ollut viisas mies, sillä kierros päättyi ”The Green Dragon”-majataloon, jossa kaikki saivat ilmaisen oluen. Olin tietysti niin iloinen saatuani tuopin käteen ja katsellessani kontua rannan toiselta puolelta, että päätin 110 dollarin olleen kuitenkin hyvä sijoitus. Kallis olut, mutta käänsi lopulta kierroksen voiton puolelle!

The Green Dragon. Paikka uudelleenrakennettiin Hobitti-sarjaan varten, koska se poltettiin ensimmäisissä elokuvissa


Tarujen Kontu!

Luin jälkikäteen Tripadvisorista ihmisten kommentteja kierroksesta ja itseäni ihmetytti miten moni on maininnut kierroksen olevan niin hyvä ”että sinne kannattaa mennä vaikka ei olisi edes nähnyt elokuvia”. Olen täysin eri mieltä. 110 dollarilla kannattaa paikalle mennä mikäli on kiinnostunut elokuvista, vaikka ne olisi nähnyt niin lavasteiden tuijottaminen paikan päällä ei anna juuri mitään ellei ole jonkinmoinen fani. Suorastaan yllätyin kun eräilläkään vanhemmilla rouvilla kierroksellamme ei ollut mitään hajua mistä oppaamme puhui, koska nämä eivät selvästi olleet edes kuulleet koko keskimaasta ennen kierrosta. Ihmiset selvästi ostavat mitä vain mikä on hyvin markkinoitu, mutta ihmetyttää mitä joku saa pyöreiden ovien tuijottamisesta keskellä ei mitään jos ei ole edes leffaa nähnyt.

Palattuamme Rotoruaan käytin illan loppureissun suunnitelluun. Olen tien päällä enää 2 viikkoa (tuntuu todella oudolta palata näin ”nopeasti” Suomeen kun matkaa on takana jo yli 13kk) ja haluan ottaa mahdollisimman paljon irti viimeisistä päivistä. Blogi on nyt muutaman päivän jäljessä ja paljon on taas ehtinyt tapahtua, joten koitan ehtiä kirjoittamaan viimeisimmistä Extreme-aktiviteeteista heti huomenna.


Lopussa vielä syy miksi kannattaa käyttää aurinkorasvaa jos haaksirikkoutuu autiolle saarelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti