keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Day 2 - Burj Khalifa


Kaikille joiden tarvii vaihtaa bloggerinsa kieliasetuksia suosittelen seuraavaa linkkiä kieliasetukset, yön pohdittuani totesin että asian googlaaminen on kuitenkin helpompi vaihtoehto kuin arabian opettelu!

Kirjoitettavaa riittää, mutta koska kirjoitusintoa riittää, niin kirjoitetaan nyt vähän enemmän:

Lento Oslosta Dubaihin lähti ajallaan ja sujui ongelmitta. Ikävä kyllä Norwegianin WLAN yhteys (kyllä, lentäessäkin voi nykyään selata facebookkia) ei jostain syystä toiminut kummallakaan meistä,
vaikka se näytti pelaavan kaikkien muiden multimediavehkeillä. Jouduimme siis vajoamaan takaisin luolaihmisten tasolle ja viettämään lennon katsoen pelkkiä tv-sarjoja läppäriltä. On tämä kamalaa kun tekniikka ei toimi! ;)
The Wireä tuli vihdoin katsottua ensimmäiset 4 episoidia, onhan se hyvä, mutta odotin kyllä ehkä vähän enemmän kiitos kaiken kuulemani?

Dubaissa iski vastaan lämmin tropiikki. Tiedättehän sen tunteen kun astuu ulos ilmastoidusta lentokoneesta ja vetää ensimmäisen henkäyksen kostean lämmintä ilmaa! Paras fiilis ikinä! Onnen tuntemuksia ei onnistunut pilaamaan edes se että hetkeä myöhemmin jouduimme jonottamaan reilu puolituntia maahantulotarkastukseen. Kuumankostea ilma ei enää pitkiin kalsareihin, lämpöpaitaan ja huppariin yhdistettynä tuntunutkaan niin upealta asialta. Päästiin kuitenkin vaivatta maahan Intialaisten touhutessa viisumeidensa kanssa ja hunnutettujen naisten vilautellessa kuontaloitaan jihabien alta. Matkatavaratkin olivat hihnalla odottamassa joten hyppäsimme heti taksiin ja siitä hotelliin. Kaikki taksit dubaissa ovat yhden yhtiön alla ja mittari taksa on vakio, eli edes kaltaisiamme tuoreita valkonaamoja ei yritetty viilata linssiin millään lailla. Positiivinen ero verrattuna vaikka Egyptiin. Huoneemme Burjumanin Grandmidwestissä oli vähintäänkin tyydyttävä ja kellon lyödessä jo kahta yöllä ei unta tarvinnut odotella matkustettuamme koko päivän.


Pääsimme ylös vasta kymmenen maissa aamulla ja otimmekin heti suunnan Burj Khalifalle (Entinen Burj Dubai). Liput näköalatasanteelle olimme varanneet jo hyvissä ajoin, mutta lähtömme ei tapahtunut yhtään liian aikaisin, sillä matka n. 5km päässä olevalle Dubai Mall:ille otti pitkälle toista tuntia. Läheinen metroasema löytyi äkkiä ja päiväliputkin irtoisivat automaatista huokeaan 3e hintaan, mutta ilm. Bur Jumanin ja Dubai Mallin välissä sijaitsevien business centereiden työntekijät rynnivät toimistoihinsa vasta brunssin jälkeen, sillä meno metrolaiturilla oli kuin Tokiossa ikään.


 Emme mahtuneet ensimmäiseen metroon, mutta toisen junan saapuessa olimme jo ehtineet omaksua sen verran raakaa kyynerpäätekniikkaa että pääsimme mukaan. Hyvää oppia Intiaa varten!

AT THE TOP - BURJ KHALIFA





828m, maailman korkein rakennus. Sitä ei saa mahtumaan yhteen kuvaan. Ultranopea hissi nosti meidät alle minuutissa 124 kerrokseen, missä pääsimme maailman korkeimmalle ulkoilmatasanteelle päivittelemään yhtä modernin maailman ihmeistä. Näkymiä on mahdoton ikuistaa valokuviin ja vaikea kuvailla; upea paikka! Hyvä sää ja ulkoilma loivat kyllä mainiot puitteet Dubain tutkimiselle yläilmoista.

Rakennus kyllä hiljentää massiivisuudellaan, on vaikea käsittää miten moinen kolossi edes pysyy pystyssä. Koko Dubai on noussut aavikon keskelle käytännössä tyhjästä viimeisen 20 vuoden aikana ja sen pilvenpiirtäjät edustavat nykypäivän rakennustekniikan kärkeä. Kaupungin futuristista skylinea katsoessa on vaikea olla uskomatta tulevaisuuteen; kun lyödään riittävästi rahaa ja resursseja yhden kaupunginpystyttämiseen niin tältä se näyttää. Mitä kaikkea voisimmekaan vielä saada aikaan jos jostain löytyisi syy puhaltaa yhteen hiileen...Burj Khalifa on tietysti kaikessa turhamaisuudessaan vain tuotos siitä että paikallinen Kalifi on halunnut merkitä Dubain maailmankartalle. Rakennus ei varmasti ole millään mittarilla käytännöllinen, mutta kuka tietää, ehkä meidän lapsemme tai lapsenlapsemme tulevat asumaan moisissa
vertikaalikaupungeissa.

Dubaita yläilmoista, terästä ja hiekkaa

Ilmojen sankarit

Dubai Mall yläilmoista
Fiilisteltyämme aikamme Burj Khalifaa laskeuduimme takaisin Dubai Mallille, joka varmaan itsessään olisi suurempi ihme, ellei sijaitsisi Khalifan varjossa. 1200 liikettä; terveisiä vaan Selloon! Kun ei muutakaan ole keksitty niin mestaan on mm. heitetty sisäluistelurata ja maailman suurin sisäakvaario. Jep, akvaario, arvatkaa vaan missä vietettiin seuraavat pari tuntia!? Tietenkin akvaarion edessä, keskellä ja päällä. n. 12e combotiketti akvaariolle ja aquarium zoohon oli kyllä hintansa arvoinen,todella siisti mesta.

I give you; the worlds largest isolated aquarium

 Elmo kuvasi uutterasti elukoita, joten hienoja kuvia on varmasti myöhemmin nähtävillä, mutta niitä odotellessa voin todeta että kyllä siinä vanha kotiakvaarioni hieman kalpeni.

Majava sen tietää, Elmolla on hienoja elukkakuvia


Jatkettiin akvaariokiertueen jälkeen hetki kiertelyä Mall:illa ja itselleni tarttui mukaan vielä uudet (ja hintavat) sandaalit. Nyt on sitten kahdet kengät sisään ajettavina. Tätä kirjoittaessani hotellilla on jaloissa jo mukavat hiertymät vaikken kävellyt sandaaleilla kuin pari tuntia. Huominen mennään taas vanhoissa monoissa.


Illalla päätimme vielä ottaa hyödyn irti metrotiketeistä ja kävimme kiertelemässä Dubai Marinaa, joka on suosittu hotelli- ja kävelyalue rantaravintoloineen. Mieleen tuli hieman Kreikan tai Italian rantabulevardit, mutta täällä kaikki on uudempaa, siistimpää ja paremmin organisoitua. Kerjäläisillä tai kaupustelijoilla ei ole asiaa miljonäärien leikkikentälle, vaan kaikki on optimoitu turisteja ja muita massimestareita varten. Iso hatunnosto kyllä Dubaille, meillä olisi paljon opittavaa miten asiat voi järjestää tehokkaasti.

Ensimmäisen päivän perusteella voi vain kehua kaikkia käymiämme paikkoja; asiat on järjestetty helpoiksi ja henkilökunta on palvelualtista. Tänään tuli useaan otteeseen todettua että "Amerikan meininki", ehkä jopa enemmän kuin Amerikassa. Tämä on todellinen kulttuurien sulatusuuni, asukkaista vain n. 15% on alkuperäisiä kansalaisia, loput Dubailaiset tulevat kaikista maailmakolkista; 3. maailmasta siivoamaan, tarjoilemaan ja rakentamaan. Länsimaista tekemään bisnestä, shoppailemaan tai vain pröystäilemään.



Dubai Marinassa käytiin vielä syömässä yhdessä rantaravintoloista. Ruoka on tähän mennessä ollut mainiota, ja annokset jotakuinkin Suomen hinnoissa. Nyt ollaan hotellilla (istumassa aulassa, sillä wifi ei valitettavasti ulotu huoneeseen asti) ja pohditaan mitä tehdään huomenna. Ensimmäinen päivä oli tehokas ja nähtiin "ne tärkeimmät", joten seuraavana kahtena joudutaan varmaan vähän kehittelemään tekemistä.

I love Dubai! Malja epätasa-arvolle, tuloeroille ja harvainvallalle. Lupaan katua ja lukea ave mariaa sitten Intian köyhyyden keskellä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti